Jadłospis
16.10.2023r. poniedziałek
Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, szynka drobiowa, pomidor, pasztet pieczony, papryka,herbata
Obiad; zupa brokułowa z ziemniakami zabielana jogurtem naturalnym, ryż z musem jabłkowym z cynamonem, kompot,
Podwieczorek; shake truskawkowy na maślance
17.10.2023r. wtorek
Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie z masłem, dżem, płatki wieloziarniste czekoladowe na mleku, gruszki
Obiad;zupa koperkowa z ziemniakami zabielana jogurtem nat., łazanki z mięsem i kapustą, kompot,
Podwieczorek; kołacz z serem i rodzynkami,herbatka miętowa
18.10.2023r. środa
Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytnie z masłem, szynka domowa, ogórek kiszony, jajko gotowane, herbata, kawa,
Obiad: krupnik z warzywami zabielany jogurtem naturalnym, pancakes dyniowe, kompot,
Podwieczorek;wafelki z miodem i owocami
19.10.2023r. czwartek
Śniadanie; pieczywo graham ,pszenno-żytnie, z masłem, kiełbasa krakowska, sałata zielona, pasta z białej fasoli z ziołami, herbata, kakao
Obiad; lane ciasto na rosole, natka pietruszki, ziemniaki,schab duszony w sosie, buraczki na ciepło, kompot
Podwieczorek; twarożek z owocami
20.10.2023r. piątek
Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie, z masłem, ser żółty,pomidor, dżem,herbata, kakao
Obiad; zupa cygańska z makaronem zabielana jogurtem nat., ziemniaczki, ryba po grecku z warzywami, kompot
Podwieczorek; chałka z masełkiem, napój miętowy
23.10.2023r. poniedziałek
Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, polędwica z indyka, pomidor, herbata,
Obiad; barszcz ukraiński z ziemniakami zabielany jogurtem nat., makaron z serkiem, kompot
Podwieczorek; jogurt bananowy z chia/wyrób własny/
24.10.2023r. wtorek
Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie z masłem,miodem, płatki muszelki pełnoziarniste na mleku, jabłko
Obiad;zupa grysikowa na rosole, ziemniaczki, pulpeciki drobiowo wieprzowe w sosie pomidorowym, warzywa na parze /brokuł, kalafior/, kompot,
Podwieczorek;tosty z serem żółtym i ketchupem, herbatka malinowa
25.10.2023r. środa
Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytnie z masłem, szynka domowa, rzodkiewka, serek waniliowy, herbata, kawa,
Obiad: krem z cukini z groszkiem ptysiowym, zapiekanka z kolorowego makaronu z kurczakiem i warzywami pod beszamelem, kompot
Podwieczorek;słomka ptysiowa, gruszka
26.10.2023r. czwartek
Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie, wieloziarniste z masłem, polędwica sopocka, ogórek, mozzarella, pomidor, herbata, kakao
Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami zabielana jogurtem nat., zielenina, gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, sałatka z ogórka kiszonego, kompot
Podwieczorek; banan
27.10.2023r. piątek
Śniadanie: pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, ser żółty, rukola, pasta z awokado, herbata, kakao
Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, zabielana jogurtem nat., natka pietruszki,ziemniaki,filet rybny panierowany, surówka z marchewki i ogórka, kompot
Podwieczorek: płatki kukurydziane z musem truskawkowym
Smacznego :)
Produkty podkreślone zawierają alergeny.
Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do potraw używane są naturalne przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, kokos, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia.
Wykaz alergenów
- substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -
Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
Nr alergenu |
Rodzaj alergenu |
1 |
Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie. |
2 |
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
3 |
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
4 |
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
5 |
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
6 |
Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
7 |
Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą) |
8 |
Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
9 |
Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
10 |
Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie. |
11 |
Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie. |
12 |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. |
13 |
Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
14 |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. |
Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.