Jadłospis

 

16.10.2023r. poniedziałek

Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, szynka drobiowa, pomidor, pasztet pieczony, papryka,herbata

Obiad; zupa brokułowa z ziemniakami zabielana jogurtem naturalnym, ryż z musem jabłkowym z cynamonem, kompot,

Podwieczorek; shake truskawkowy na maślance

 

17.10.2023r. wtorek

Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie z masłem, dżem, płatki wieloziarniste czekoladowe na mleku, gruszki

Obiad;zupa koperkowa z ziemniakami zabielana jogurtem nat., łazanki z mięsem i kapustą, kompot,

Podwieczorek; kołacz z serem i rodzynkami,herbatka miętowa

 

18.10.2023r. środa

Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytnie z masłem, szynka domowa, ogórek kiszony, jajko gotowane, herbata, kawa,

Obiad: krupnik z warzywami zabielany jogurtem naturalnym, pancakes dyniowe, kompot,

Podwieczorek;wafelki z miodem i owocami

 

19.10.2023r. czwartek

Śniadanie; pieczywo graham ,pszenno-żytnie, z masłem, kiełbasa krakowska, sałata zielona, pasta z białej fasoli z ziołami, herbata, kakao

Obiad; lane ciasto na rosole, natka pietruszki, ziemniaki,schab duszony w sosie, buraczki na ciepło, kompot

Podwieczorek; twarożek z owocami

20.10.2023r. piątek

Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie, z masłem, ser żółty,pomidor, dżem,herbata, kakao

Obiad; zupa cygańska z makaronem zabielana jogurtem nat., ziemniaczki, ryba po grecku z warzywami, kompot

Podwieczorek; chałka z masełkiem, napój miętowy

 

23.10.2023r. poniedziałek

Śniadanie; pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, polędwica z indyka, pomidor, herbata,

Obiad; barszcz ukraiński z ziemniakami zabielany jogurtem nat., makaron z serkiem, kompot

Podwieczorek; jogurt bananowy z chia/wyrób własny/

24.10.2023r. wtorek

Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie z masłem,miodem, płatki muszelki pełnoziarniste na mleku, jabłko

Obiad;zupa grysikowa na rosole, ziemniaczki, pulpeciki drobiowo wieprzowe w sosie pomidorowym, warzywa na parze /brokuł, kalafior/, kompot,

Podwieczorek;tosty z serem żółtym i ketchupem, herbatka malinowa

25.10.2023r. środa

 

Śniadanie; pieczywo graham, pszenno-żytnie z masłem, szynka domowa, rzodkiewka, serek waniliowy, herbata, kawa,

Obiad: krem z cukini z groszkiem ptysiowym, zapiekanka z kolorowego makaronu z kurczakiem i warzywami pod beszamelem, kompot

Podwieczorek;słomka ptysiowa, gruszka

 

26.10.2023r. czwartek

Śniadanie; pieczywo pszenno-żytnie, wieloziarniste z masłem, polędwica sopocka, ogórek, mozzarella, pomidor, herbata, kakao

Obiad: zupa jarzynowa z ziemniakami zabielana jogurtem nat., zielenina, gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, sałatka z ogórka kiszonego, kompot

Podwieczorek; banan

27.10.2023r. piątek

Śniadanie: pieczywo wieloziarniste, pszenno-żytnie z masłem, ser żółty, rukola, pasta z awokado, herbata, kakao

Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, zabielana jogurtem nat., natka pietruszki,ziemniaki,filet rybny panierowany, surówka z marchewki i ogórka, kompot

Podwieczorek: płatki kukurydziane z musem truskawkowym

 

Smacznego :)

 

Produkty podkreślone zawierają alergeny.

 

Zgodnie z oświadczeniami producentów użyte produkty gotowe (np. wędliny, kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy…) mogą zawierać  śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Do potraw używane są naturalne przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, kurkuma, imbir, cynamon, cukier waniliowy, kokos, proszek do pieczenia, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Wykaz alergenów

 - substancji i produktów powodujących alergie
lub reakcje nietolerancji -

Poniższa tabela przedstawia najczęściej spotykane alergeny pokarmowe. W celu ułatwienia dla Państwa informacji do każdego alergenu pokarmowego została przypisana cyfra porządkowa, która również została umieszczona w jadłospisie.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011

Nr alergenu

Rodzaj alergenu

1

Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2

Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3

Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4

Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5

Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6

Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7

Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8

Orzechy tzn. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), pekany (Carya illinoiesis), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) oraz produkty z nich wytworzone oraz produkty przygotowane na ich bazie.

9

Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.

10

Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.

11

Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.

12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższychniż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13

Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku   zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.